EN
Menü
close

Ne aramıştınız?

Tüm web sitesi içeriğine akıllı arama bölümü ile ulaşabilirsiniz.

Arama
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Dr. H. Serdar ŞARDAN, Milliyet Mimarlık ve Yapı Dergisi’ne “Yeşil Beton” Projesini Anlattı

Sendikamız Genel Sekreteri Dr. H. Serdar ŞARDAN, Yapı Tasarım Yarışmamız ile 2019 Yarışmasının profesyonel kategorisinde 3. olan ve Sendikamızın Yeniköy’de bulunan merkez ofis bahçesine inşa edilen “Yeşil Beton” projesini Milliyet Mimarlık ile Yapı Dergisi’ne anlattı. Haber yayınlarda aşağıdaki çerçevede yer aldı;

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikasının (ÇEİS), çimentonun estetik ve yenilikçi kullanımını teşvik etmek amacıyla düzenlediği Yapı Tasarım Yarışması’nın ilkinde profesyonel kategoride 3.’lük ödülü kazanan “Yeşil Beton” projesi, Türkiye Mimarlık Yıllığı 2020’ye seçildi. TOBB ETÜ Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Aktan Acar ve Mimar Yıldırım Yazganarıkan tarafından yarışma kapsamında tasarlanan yapı, ÇEİS’in İstanbul’daki Genel Merkezi’nin bahçesinde hayata geçirildi.

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından 2020 yılının kayda değer işlerinden biri olarak yıllığa girmek ve sergilenmek üzere seçilen 41 proje arasında yer almaya hak kazanan Yeşil Beton’u “Geçirimli beton halkalardan oluşan bir biyoçeşitlilik kulesi. Yapılı çevre ve özellikle beton ile canlı çeşitliliği arasındaki ilişkiyi, iklim değişikliği, ekosistem etkileşim ve hizmetleri bağlamında “yerküre” lehine düzenleyen bir perspektifin eseri” diye açıklayan müellif Dr. Aktan Acar, projenin kentleri bütün türler için daha yaşanabilir hale getirmek; canlı çeşitliliğini destekleyerek iklim değişikliği karşısında daha esnek, sağlıklı ve sürdürülebilir kentsel yaşam alanları oluşturabilmek için özel olarak tasarlandığını belirtiyor. Betonu (poroz) geçirimli olarak üreterek, kentsel ekosisteme destek veren tasarım, aynı zamanda bir öğrenme ortamı ve yaşantı yaratma iddiası taşıyor. Geçirimli beton ağırlıklı olarak zeminde yağmur ve kar suyunu toprağa iletmek, sel ve taşkın riskine karşı bir önlem, çevre dostu bir alternatif olarak kullanılıyor.

Sürdürülebilir bir geleceğe işaret eden Yeşil Beton’u ÇEİS Merkezi’nin bahçesinde uygulamaya geçirdiklerini ifade eden ÇEİS Genel Sekreteri Dr. H. Serdar ŞARDAN ise “Gerek projenin sunduğu perspektif gerekse çimento ve betonun algısında yaratabileceği köklü değişim bizim için çok kıymetli. Yarışmamız kapsamında tasarlanan bu özgün çalışmanın hem ev sahibi olmaktan hem de Mimarlık Yıllığına seçilmesinden dolayı gurur duyuyoruz” dedi.

Faaliyete Ait Görseller