EN
Menü
close

Ne aramıştınız?

Tüm web sitesi içeriğine akıllı arama bölümü ile ulaşabilirsiniz.

Arama
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

2020 Yılı İSG Günü Etkinliği (Solunum Yoluyla Bulaşan Hastalıklar)

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 28 Nisan tarihi “Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü” olarak belirlenmiştir. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü, sağlıklı, güvenli ve insana yaraşır iş için uluslararası düzeyde ILO’nun öncülüğünde gerçekleştirilen bir kampanyadır. Bu kampanyanın temel amacı iş sağlığı ve güvenliği kültürünü geliştirmek, sağlıklı ve güvenli işyerleri oluşturma konusunda bilinç arttırmak ve konunun taraflarının bu amaca yönelik birtakım faaliyetler yürütmelerini teşvik etmektir. 

Geçtiğimiz yıllarda, “EKED Sistemi”, “Acil Durum Yönetimi”, “Davranış Odaklı İSG Oditi”, “Çalışma Alanı Düzeni”, “İSG Bilgi Yarışması” ve “Sağlıklı Yaşam” temalarıyla gerçekleştirilen etkinliklerin 2020 yılı teması “Solunum Yoluyla Bulaşan Hastalıklar” olarak belirlendi.

Solunum yolu ile bulaşan hastalıklar, mikroorganizmaların solunum yoluyla vücuda alınmasıyla başlar. Solunum yolu ile bulaşan hastalıklar en kolay; kapalı ortamlar, okullar, avm’ler, toplu taşıma araçları, hasta bireylerin olduğu ev veya işyeri ortamlarında bulaşır. Nezle, grip (influenza) gibi hastalıklar, solunum yoluyla bulaşan ve yaygın olarak gözlenen hastalıklar arasındadır. 

Bu bağlamda, 2020 yılı Dünya İSG Günü Etkinlikleri teması olarak “Solunum Yoluyla Bulaşan Hastalıklar” seçilerek, aslında son birkaç aydır ülkece yaratmaya başladığımız özellikle kişisel hijyene ilişkin farkındalığın sektörümüz içeresinde sürekli hale getirilmesi, bu konuda bir davranış değişikliği sağlanması amaçlandı. Çünkü Yeni Koronavirüsten korunma yöntemlerinin başında gelen, sık sık ve doğru bir şekilde el yıkanması, öksürürken ve hapşırırken doğru bir şekilde ağzın kapatılması, bol su içilmesi, mekanların havalandırılması ve eller ile yüze, ağza, göze dokunulmaması gibi önlemler, aslında tüm solunum yoluyla bulaşan hastalıklar için de geçerli.

Geçtiğimiz yıllarda Nisan ayı içerisinde düzenlenen etkinliklere, bu yıl Mart ayı itibariyle başlandı. “SEN’den Başlar…Bulaştırmamak Senin Elinde!” sloganıyla düzenlenen etkinliklerde öncelikle, “Bulaşıcı Hastalıklara Yönelik Koruyucu Önlemler Prosedürü” hazırlandı. Bu prosedürün amacı biyolojik etkenlere bağlı olarak meydana gelebilecek solunum yoluyla bulaşan hastalıkların yayılımının önlenmesi için izlenecek hareket tarzını, görev ve sorumlulukları tanımlamak. Prosedürde yer alan bilgiler, COVID-19 salgını kapsamındaki uygulamalar için de geçerli.

Etkinlikler kapsamında öncelikle T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yeni Koronavirüs Riskine Karşı 14 Kural” başlıklı bilgilendirme dokümanı, üye fabrikalarımızdaki yemekhanelerde kullanılarak çalışanlara doğrudan ulaşılmasını sağlayabilmek amacıyla Amerikan servis formatına getirilerek 35.000 adet baskısı yapılarak, tüm üye fabrikalarımıza iletildi.

Her yıl olduğu gibi bu yılki etkinlikler çerçevesinde de Sendikamız tarafından konuya ilişkin 19.000 adet etiket bastırılarak, üye fabrikalarımıza iletildi. Bu çerçevede belirlenen, “Sen’den Başlar…Bulaştırmamak Senin Elinde!” sloganının da yer aldığı etiketlerin çalışanların baretlerine yapıştırılarak farkındalıklarının artırılması sağlandı.

Bilindiği gibi, birçok bulaşıcı hastalıklardan korunmada doğru bir şekilde el yıkama en önemli unsurların başında gelmektedir. Bu çerçevede, üye fabrikalarımıza el yıkama eğitim kiti (kit içerisinde bir şişe jel ve bir de UV özellikli fener bulunmaktadır) iletildi. El yıkama eğitim kiti ile kişinin elini yıkaması sonrasında kirli kalan mikroorganizmaların kolay tutunduğu kısımların gösterilmesi sağlanıyor. Söz konusu eğitim kiti mikroorganizmaların partikül yapısını taklit eden, UV ışık altında görünür hale gelen zararsız bir süspansiyonla çalışanların elinin kirletilmesi sonrasında çalışanların ellerini yıkaması ve son olarak UV özelliği olan bir lamba ile çalışanın eline bakıldığında nerelerde virüs ve benzeri mikroorganizmaların kaldığını gösteriyor. Eğitim kiti, doğru el yıkamaya ilişkin verilen eğitimlerin tamamlayıcı bir unsuru olarak kullanıldı. Söz konusu eğitim kiti üye fabrikalarımızın yemekhane, ünite dinlenme odaları vb. yerlerde sağlık personeli tarafından uygulatılarak ve çalışanların farkındalığı artırıldı.

Ayrıca, konuya ilişkin olarak sektör çalışanlarımızın ve ailelerinin farkındalıklarını artırmak için “Solunum Yoluyla Bulaşan Hastalıklar: Yeni Koronavirüs Salgın Rehberi” hazırlanarak, 18.000 adet bastırıldı. Üye fabrikalarımıza iletilen rehberde, solunum yoluyla bulaşan hastalıklar, salgınların önlenmesi ve sınırlandırılması için alınması gereken kişisel önlemler, hastalığın bulaşma ve hastalıktan korunma yollarına ilişkin bilgiler ile Yeni Koronavirüs hakkındaki detaylar görseller yardımıyla anlatıldı. Söz konusu rehberin dijital hali ise Sendikamızın resmi internet sitesinde İSG yayınları (https://ceis.org.tr/isg-yayinlar/solunum-yolu-ile-bulasan-hastaliklar-yeni-koronavirus-salgin-rehberi/) bölümüne eklendi.

Söz konusu faaliyetlere ilave olarak, Sendikamızın da kurucuları arasında yer aldığı ve Yönetim Kurulunda temsil edildiği TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı’nın (TİSKMCV) hekimlere yönelik yürüttüğü çalışmaların yanı sıra son dönemde, çalışanların sağlık ve güvenliğinin gelişimi için de çeşitli faaliyetler yürütüyor.

Bu kapsamda TİSKMCV tarafından, TİSK’e üye işveren sendikalarına bağlı çalışan işletmelerdeki her bir çalışan için 4’er adet maske gönderimi yapıldı. Bu kapsamda sektörümüze de yaklaşık 80.000 adet cerrahi maske gönderimi yapıldı. Ayrıca, üye fabrikalarımıza 5’er litrelik büyük şişeler halinde ve 20 litre – 200 litre aralığındaki dezenfektanlar, çalışanların el dezenfeksiyonunda kullanmaları için gönderildi.

Ayrıca, Sendikamız Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Suat ÇALBIYIK’ın, 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Gününe ilişkin kaleme aldığı mesajı üye fabrikalarla paylaşıldı.

Sendikamız tarafından Dünyayı ve Ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle yaşantımızda medyana gelen büyük değişikliklere uyum noktasında üyelerimize destek olmayı hedefledik. Hastalığın yayılımını azaltmak için en büyük ve önemli tedbirlerden olan bireysel önlemlere katkı sağlayan etkinliklerin, çalışanlarımızda korku ve panik yaratmadan kolay önlemlerle yayılımın nasıl önlenebileceği gösterilmiş oldu.

 

Faaliyete Ait Videolar